loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

80% от купувачите на ваканционни имоти по морето са българи

80% от купувачите на ваканционни имоти по Черноморието са българи, показват данни на строително-инвестиционна компания.

"Ограниченията за пътуване заради коронавируса и неясната икономическа обстановка подтикнаха много хора, които се колебаеха относно покупката на втори дом, да предприемат действия и да сключат сделка. Цените на ваканционните имоти поддържат стабилни нива, за разлика от градските имоти в страната, при които ръстът в цените не спира дори и през последната година. На практика, ако човек търси вложение на спестяванията си, то жилището на морето е по-изгоден вариант спрямо малък апартамент в града. С по-малка инвестиция клиентите получават не само втори дом, но и качествена морска почивка в собствен имот", коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development.

По данни на компанията клиенти от Германия и Израел също сключват сделки, но техният дял е значително по-малък. Руските купувачи все още са в позиция на изчакване, тъй като трудно вземат решение за покупка на втори дом от разстояние. Собствениците на ваканционни имоти имат желание да ползват жилищата си, но са ограничени заради затрудненото пътуване.

Българските купувачи най-често търсят имоти в затворени комплекси, предлагащи цялостно обслужване и поддръжка. Клиентите държат на комфорта и функционалното разпределение на имота си, на заобикаляща среда в унисон с природата, искат разнообразие от услуги и удобства. Рядко правят компромис и са склонни да платят малко повече за качествен имот, който има всички предпоставки и качества да поддържа стойността си стабилна във времето. Лесното отдаване под наем също е ключов фактор за избора на купувачите.

„Покупката на втори дом на морето предполага по-малка обвързаност спрямо градските имоти. Ако клиентите решат, че искат да пътуват повече и да почиват извън страната, жилището няма да се превърне в бреме, а напротив. Апартаментите на добра локация в комплекс с работеща хотелска част могат да се отдават под наем, покривайки разходите за поддръжка. Дестинации като Созопол, към които българите имат сантиментално отношение, се радват на голям интерес от туристи и са особено подходящи за подобни покупки“, каза Екатерина Желяпова, търговски директор „Ваканционни имоти“ в Green Life Development.

 

Най-често бюджетите на клиентите в Созoпол за покупка на втори дом са между 50 и 110 хил. евро. Освен семейства от големите градове сред купувачите има и хора, които живеят и работят в чужбина. Техните мотиви за покупка са свързани с желанието за ваканция в собствено жилище, с неограничен достъп и осигурена поддръжка. Основната група клиенти разчитат на собствени средства за покупката, но се увеличава делът на хората, които използват банков кредит за частично финансиране на сделката.

„Това е сравнително нова тенденция в този сегмент, която очаквам да се затвърди заради изгодните банкови условия. В повечето случаи клиентите разполагат с част от сумата и теглят кредит за остатъка. Има и такива, които предпочитат да запазят спестяванията си, възползвайки се от ниските лихви по ипотечните заеми. Това им дава повече спокойствие и възможност за предсрочно погасяване“, допълва Желяпова.

По думите ѝ сериозен интерес има и към ваканционните къщи. Запитванията са предимно от семейства с по-високи доходи, които търсят повече уединение и пространство. Ключово при тях е, че имат малък процент общи части, но притежават всички преимущества на комплексите от затворен тип - контролиран достъп, широк набор от услуги и осигурена поддръжка.

В Поморие клиентите търсят имоти за краткосрочно ползване през лятото, но търсят също перспектива за постоянно пребиваване. Градът привлича хора на средна възраст целогодишно. „И в Поморие, както и в Созопол, купувачите разглеждат оферти в различни етапи – „на зелено“, в строеж или в завършен вид. Доверяват се на доказани и утвърдени инвеститори без притеснение, но винаги проверяват вече завършените проекти“, пояснява Желяпова.

 

Източник: https://www.investor.bg/