loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Активното ипотечно кредитиране тласка нагоре сделките с имоти у нас

Активното финансиране от банките на сделки с жилищни имоти и рекордно ниските нива на лихвите по ипотечните кредити са част от причините за големия брой сделки с имоти през първото тримесечие, става ясно от анализ на имотната компания Arco Real Estate.

Купувачите вече търсят по-големи имоти с повече помещения, кабинет, големи тераси, дворове, части от комплекси. Липсата на инвестиционна алтернатива за българите и желанието да спасят спестяванията си от покачващата се инфлация са също част от причините за повечето сделки, считат в компанията.

В София се запазва тенденцията от края на миналата година да се търсят по-големи и завършени имоти.

Централните и южните райони са от най-желаните. Купувачите търсят двустайни обзаведени апартаменти с квадратура от 55 кв.м на цени около 110 хил. - 120 хил. евро заедно с гараж или паркомясто, като за такива жилища на зелено, в зависимост от локацията, се влиза в сделка на нива от 60 хил. до 80 хил. евро. Интерес има и към тристайни апартаменти в диапазона от 160 хил. – 180 хил. евро с опция за паркиране.

Къщи в София с двор и квадратура около 350 кв. м с три, четири или пет спални, част от затворени комплекси или самостоятелни се предлагат на цена от 300 хил. евро. Търсят се и къщи около София в ценовия диапазон от 60 хил. до 200 хил. евро.

Увеличава се процентът на купувачите, разчитащи на банков кредит. Вече близо 60% от купувачите разчитат на такова финансиране, което е очаквано на фона на продължаващата тенденция при банките за все по-ниски и атрактивни лихви, се казва в анализа.

Активността на инвеститорите се засилва през първото тримесечие на 2021 г. Активно се търсят парцели с потенциал за построяване на бъдещи сгради от 1500 до 5000 кв. м РЗП. Купувачите са склони както да заплатят цялата сума, така и да придобият парцела на обезщетение или смесен вариант.

 

В Пловдив купувачите се насочват към двустайни апартаменти в диапазона от 45 хил. - 65 хил. евро за апартаменти на зелено и от 60 хил. до 75 хил. евро за готови жилища. Сделки с тристайни апартаменти стават на нива от около 70 хил. евро до 90 хил. евро на зелено, а за завършени - от 80 хил. до 120 хил. евро.Най-предпочитани райони са централните и южните квартали в града.

Интересът към къщи в района и около Пловдив се запазва висок, като там сделките стават на цени от 50 хил. до 200 хил. евро в зависимост от проекта и големината.

Инвеститорите в Пловдив активно продължават да търсят и закупуват парцели за жилищно строителство, като сходно на София желаното РЗП е в рамките от 1500 до 5000 кв.м. Сделките се осъществяват както на обезщетение, така и срещу заплащане.

Arco Real Estate очаква интересни месеци за имотите по Черноморието. Купувачите са предимно българи, търсещи ваканционен имот, или българи, прибиращи се от чужбина.

Предимно се търсят имоти по Южното Черноморие, като двустайните апартаменти са в диапазона от 30 хил. до 60 хил. евро за напълно готови и обзаведени апартаменти и от 50 хил. до 80 хил. евро за тристайни апартаменти.

Водещо за българина е да няма такса поддръжка, пише имотната компания и допълва, че имотите по Черноморието се купуват предимно с лични средства, но има и сделки с банков кредит.

Arco Real Estate очаква тенденцията за голям брой реализирани сделки от първото тримесечие да се запази поне до есента на тази година.

 

Източник: https://www.investor.bg/