loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Банка прогнозира охлаждане на пазара на имоти у нас

Ръст на българската икономика от 1,4 на сто и инфлация от 13 процента през тази година очакват от "УниКредит Булбанк".

В последния макроикономически анализ на експертите на банката се посочва, че конфликтът в Украйна наложи значителна промяна на перспективите пред икономиката. Техните очаквания са ефектът му върху цените на суровините и храните, както и допълнителните проблеми с работата на веригите за доставки, да доведат до комбинация от слаб ръст на БВП и двуцифрена инфлация през 2022 година.

Отчитайки последиците от геополитическата ситуация, икономистите ревизират прогнозата си за растежа на реалния БВП за тази година до 1,4 на сто и на 3,5 на сто през 2023 година. Прогнозата на банката е за инфлация от 13 на сто тази година и 3 процента през 2023 година.

Двуцифреният размер на инфлацията ще причини спад в търсенето на стоки и услуги от домакинствата, прогнозират експертите.

Една от причините за това ще бъдат по-ниските темпове на покачване на пенсиите и заплатите в публичния сектор през тази година в сравнение с рекордно високите темпове на растеж, отчетени през миналата година, които частично бяха провокирани и от парламентарните избори.

Макар и в по-малка степен, ръстът на заплатите в частния сектор вероятно също ще се забави. Същевременно цените на някои хранителни продукти се повишиха значително през последните месеци, а очакванията са цените на енергията да останат високи за продължителен период от време, тъй като рискът от спиране на доставките остава значителен на фона на продължаващия военен конфликт.   

Въпреки това според икономистите стабилната финансова позиция на домакинствата ще смекчи част от негативния ефект върху потреблението на стоки и услуги. Консолидираният баланс на семейните финанси изглежда по-добре от когато и да било, благодарение на нарастващите нетни финансови активи и ръста в цените на жилищата.

Същевременно експертите отчитат, че в момента домакинствата не са обременени с високи нива на дълг, който да ограничава потребителските им разходи както през годините след краха с цените на недвижимостите през 2008 г.

Това обаче не променя факта, че според съществуващите данни голяма част от населението в страната няма достъп до пари за посрещане на неотложни нужди (няма спестявания и достъп до кредити), което означава, че хората, които живеят от заплата до заплата, представляват доминиращата част от населението на страната.

Икономистите на "УниКредит Булбанк" предвиждат охлаждане на пазара на жилища след бума през 2021 г., когато броят на сделките и цените на жилищата в най-предпочитаните локации отбелязаха двуцифрени ръстове.

 

                 Източник: https://www.pariteni.bg/