loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Експерт: Имотите може да поевтинеят, но не и новото строителство

Цените на строителните материали не спират да растат, а заради войната в Украйна на строителните борси у нас вече липсват основни cтoĸи ĸaтo cтoмaнa, пpoфили и apмaтypнo жeлязo. Заради драстичното увеличение на всички строителни материали доста обекти се бавят, а някои дори са спрени. Сделките на зелено намаляват, а готовите апартаменти ще стават все по-скъпи, обясняват от бранша.
 
Строителните материали са поскъпнали средно между 50 и 100 % през последната година, а заради войната в Украйна, високите цени на горивата и природния газ, стоките едва ли скоро ще поевтинеят, обясняват в магазин в Благоевград.
 
"Дървеният материал примерно, той стана много скъп. Купуваше се за 300 лева, в момента е 600, а го продаваме по-скъпо и ще вкарваме от чужбина, ще се ориентираме от чужбина нещо да вкарваме и да оцеляваме, за да е по-евтино. Не знам какво ще стане", каза Димитър Кръстев, собственик на магазин за строителни материали пред БНТ.
 
По-скъпи са всички строителни материали, но при желязото, което вкарваме у нас главно от Русия и Украйна, увеличението е най-драстично.
 
"То скочи с 2 -3 пъти, 200 - 300 % вече. Днешни цени е между 3-3.50 лв. Сравнено с преди една година, когато беше 1 лев, сами може да си направите сметка колко пъти се е покачило. Това след себе си води до увеличение на крайния строителен продукт", каза Петър Байкушев от Строителна камара – Благоевград.
 
От бранша изчисляват, че строителството е увеличило себестойността си средно с 30 до 40 % заради по-скъпите материали. Фирмите, сключили сделки „на зелено“ преди година, търпят огромни загуби.

"Има колеги, които дори спряха строителството за момента. Трудно се инвестира в момента, обстановката е много сложна и много тежка. Няма пазарна цена, от там се прокарват спекулативни намерения. Сложен, тежък процес и докъде ще стигнат цените никой не може да каже", каза Байкушев.
 
В Благоевград сделките на зелено до преди година се сключваха за 400 евро на квадрат, сега цената е не по-малко от 600 евро за квадратен метър.

"Имотите, като готови апартаменти, да не се повтарям, но ще вървят нагоре, а самите имоти като земя мисля, че няма основание да бъдат качвани цените, защото при война обикновено се качват хранителните продукти, горива, енергоносители и т.н. недвижимостите би трябвало да паднат като цени. Недвижимостите би трябвало да паднат като цени, но новото строителство няма как да падне", допълни Байкушев.
 
Вcичĸи зaвoди зa пpoизвoдcтвo нa cтpoитeлни мaтepиaли y нac paбoтят нa пpиpoдeн гaз и след катo тoй пocĸъпвa, нeизбeжнo e и cтpoитeлнитe мaтepиaли дa пoвишaвaт цeнитe cи. А дори войната в Украйна да приключи скоро, веригите за доставки на материали, едва ли ще бъдат възстановени толкова бързо, смятат от строителния бранш. И докъде ще стигне инфлацията и какви ще са цените догодина – никой не може да каже.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/