loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Изтича срокът да поискате отсрочване на кредита

23 март е крайната дата, до която граждани и фирми, останали без работа и доходи заради ограничителните ковид мерки, може да поискат до 9 месеца гратисен период за погасяване на кредитите си. Банките пък трябва да приключат с одобренията до 31 март.

Механизмът за отсрочване на банкови заеми стартира в средата на март 2020 г. и бе първата антикризисна мярка в подкрепа на хората и фирмите.

Първоначално максималният срок за отсрочване на задълженията по лихви или главници по кредитите бе 6 месеца, но впоследствие, през декември 2020 г., бе удължен с още 3 месеца. До края на март бе удължен и срокът за подаване на нови заявления за отсрочване.

Това означава, че фирми и граждани, чиито заявления бъдат одобрени тези дни, ще получат гратисен период за погасяване на заемите си до края на годината.

7 млрд. лв. са заемите с отложени плащания заради пандемията, но малко вероятно е да има нов кредитен мораториум, твърдят експерти. Твърде дългото отлагане на обслужването на задълженията ще се отрази зле на потребителите и на целия сектор.

След приключване на мораториума неминуемо част от кредитите, по които в момента са отложени плащанията, а те са за малко над 7 млрд. лв. – на домакинствата, ще се превърнат в „лоши кредити“, предупреди кредитният консултант Тихомир Тошев. Той обаче изрази надежда, че няма да има сериозен ръст на необслужваните банкови задължения.

 

                                   Източник: https://www.pariteni.bg/