loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Как ще се регламентира дейността на фирмите за събиране на кредити

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова свиква експертен съвет на управляващата коалиция, който да изготви проектозакон за колекторските фирми. Целта е да се регламентира дейността на фирмите за събиране на кредити.

Работната група трябва да обсъди и изготви механизъм, който да регламентира дейността на фирмите, ангажирани със събирането на вземания по потребителските договори.

Основните акценти в проекта на закона ще бъдат внасянето на ясни правила и ред в дейността на дружествата, защита правата на гражданите и разграничаване на коректните компании от тези, които действат на ръба на закона.

В края на миналата година министър Корнелия Нинова обяви, че защитата на потребителите ще се превърне в приоритет на Министерството на икономиката.

Тя добави, че в България има регистрирани 17 колекторски фирми, но е крайно неуреден начинът на събиране на вземанията.

„Затова ще предложим да се въведат правила за събиране на тези вземания. Няма уредена процедура за информираност, за да може длъжникът да реагира, има натоварване на вземането с допълнителни суми. Да не се слагат публични обяви пред жилищата на хората, а да се търсят лично те, а не по никое време да идват някакви хора, които не се легитимират кои са, започват да заплашват. На вниманието ни са всички тези проблеми“, категорична е Нинова.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/