loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Какво ще се случи с пазара на имоти догодина

През следващата година ще се запазят лихвените нива като тези през 2021 и при ипотечните и при потребителските кредити, като по-добри оферти ще виждаме в отделни промоционални периоди на банките през годината. Това показва анализ на експерти.

Те очакват ръстът на пазара на ипотеки да бъде около 10%, въпреки високата база на 2021 година, основно поради продължаващия голям интерес към покупка на жилища в големите градове на страната.

При потребителските кредити  очакват ръст около 8% през 2022 година. Покупките на имоти в строеж ще се увеличават и през 2022 година, като новите проекти ще генерират интерес с добри локации, добро разпределение на жилищата и по-големи пространства, отговаряйки на новите критерии на купувачите повлияни и от ковид кризата.

Ще се търси по-висок процент финансиране – около 75% - 85% от цената на имотите, ще се запази и увеличи интересът към покупка на къщи в големите градове и до 30-40 км около тях, покупка на тристайни и по-големи апартаменти.

Въпреки ръста на цените на имотите в големите градове, интересът за покупка ще се запази, като основен двигател ще са спестяванията на населението (депозитите надхвърлят 61 милиарда лева) и добрите лихви по ипотечните кредити. Специалистите продължават да съветват клиентите си да бъдат внимателни с задлъжняването си, да не надскачат възможностите си и внимателно да избират най-добия за тях кредитен продукт.

В края на 2021 – поредната рекордна година за ипотечното кредитиране в България, в която новоизтеглените ипотечни кредити доближават 5 милиарда лева, сума която никога не е била отпускана в рамките на година до момента, консултанти прогнозират и добра 2022 година, в която вероятно и този рекорд ще падне.

В края на 2021 година лихвите по жилищните ипотечни заеми са в рамките на 2.3% – 2.8%, което отново е рекорд за най-ниски лихви на българския ипотечен пазар. Въпреки двете вълни на ковид пандемията, в икономиката много сектори продължиха да работят добре и заетите в тях активно се включиха и в пазара на недвижими имоти и ипотечно кредитиране и формираха ръст около 17% спрямо 2020 година.

Средният размер на кредитите се покачи само с около 5% и достигна 121 000 лева, въпреки ръста на цените на имотите и нарасналото търсене на по-големи и по-скъпи жилища. Този малък ръст на средния размер се дължи на по-голямото самоучастие, което голяма част от клиентите предпочитат да дадат предвид високата инфлация и таксите, които банките въведоха за свръхналичности по сметките на физически и юридически лица.

При процента на финансиране предпочитан от клиентите остава диапазонът между 70% и 80% от стойността на имота, като има покачване на интереса към финансиране между  80 и 90% най-вече при купуващите ново строителство.

При потребителките кредити лихвените нива в края на 2021 година се движат между 4.3 и 6.5%, като и там имаме ръст на изтеглените потребителки кредити спрямо 2020 с около 10%.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/