loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Мога ли да взема ипотека, ако не ме осигуряват на целия доход

Силно дебалансираният пазар на имоти (голямо търсене, малко предлагане), притиска все повече купувачи да вземат решение за даден имот още в рамките на първия оглед. Харесате ли имот, не чакайте "да го преспите" или договорите, защото ако е качествен и с правилно дефинирана цена, в рамките на няколко часа вече няма да е на пазара, съветват брокери. 

Какво значи това по отношение на финансирането на имота обаче - кога е правилният момент да договорите параметрите на своя ипотечен заем (ако ще ползвате външно финансиране) и какво гледа банката - имотът или кредитоискателя?

Можете да разберете параметрите на вашия кредит и без да сте харесали имот, защото първата част от одобрението на ипотечен кредит или т.нар. първоначално одобрение е основно на база доходи, разказват от новата платформа, която се е заела никой да не плати и лев в повече за дома си. 

На този ранен етап, без да има конкретен имот, може да се свърши голяма част от работата, която в последствие ще ви даде скорост в преговорите. В повечето банки ще се направи справка в Централен кредитен регистър (ЦКР), която показва дали купувачът има или е имал в миналото просрочия по кредити, справка в Национален осигурителен институт (НОИ) на каква сума се осигурява и дали осигуровките са плащани редовно от работодателя.

На базата на тази информация банката изчислява дали дохода, който е деклариран е достатъчен и отговаря на критериите за съотношение между месечен доход и месечни кредитни задължения. Интересен момент е ако купувачът получава по-високи доходи от колкото реално може да бъде потвърдено във въпросната справка в НОИ.

Причините поради, които може да има разлика между реален и официален доход могат да бъдат най-различни. Добрата новина, ако купувачът е сред кредитоискателите в такава позиция е, че има не малко банки, които биха направили един по детайлен анализ на доходите – къде работи, от колко време, заемана позиция и т.н. и биха могли да направят отстъпки от своята рискова политика.

"Трябва да бъдете подготвени, че тези отстъпки се отразяват в повечето случаи и на цената на кредита. По-висок риск за банката – по-висока цена на кредита. Допълнително ако самоучастието в покупката е по-голямо от 20%  например, това би позволило на банката да погледне по-благосклонно към проекта и да приеме допълнителен доход, стига той да бъде показан под някаква форма и да не превишава многократно официлания", споделят експертите.

Практиката им сочи, че преди един купувач да бърза да се отказва от банково финансиране поради разлики в реалния и официалния доход, е добре да се посъветва с независим кредитен консултант или банков експерт за това какви възможности предлага пазара в конкретната ситуация. Ако процесът започне рано, това дава достатъчно време всички варианти да бъдат преценени и обсъдени и купувачът да ползва най-изгодния за него вариант без това да поставя в риск реализирането на сделката.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/