loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Първи спад на строителната продукция от седем месеца насам

Строителната продукция в България през октомври отбелязва първи годишен спад от февруари насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спадът е с 1,9% спрямо октомври 2020 г., като понижение има както при сградното, така и при гражданското и инженерното строителство, в което влиза строителството на инфраструктура. Това се случва след годишния ръст на строителството с 1,4% през септември.

Сградното строителство също отчита спад от 1,9% на годишна база през октомври, след като през септември се върна към растеж от 1,7%. Инфраструктурното строителство се понижава с 1,8%, което се случва за първи път от юли 2020 г. насам.

Строителната продукция у нас нарасна двуцифрено на годишна база през март и април, след което темпът се забави до около 4% през май и юни, а през лятото растежът стана съвсем анемичен (0,6% през юли, 1,7% през август и 1,4% през септември). Принос за забавянето вероятно има и поскъпването на строителните материали, което кара някои компании да отлагат стартирането на проекти.

На месечна база общото строителство отбелязва спад от 1,2%, след като през септември остана без изменение.

Сградното строителство е намаляло с 1,3%, което е първо месечно свиване за него от май насам. При гражданското и инженерното строителство спадът е с 1,1%, като той се прибавя към понижението от 1,2% през септември.

 

                         Източник: www.imoti.net