loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

С колко поскъпнаха имотите

България е на 32-ро място по ръст на цените на жилищата сред 56 държави в световен мащаб. Това сочи проучване на консултантска компания за четвъртото тримесечие на 2021 година.

Цените у нас са се повишили с 8,7%, а реалният ръст - като се вземе предвид инфлацията, достига 3,7%.

В световен мащаб цените на жилищата са се увеличили средно с 10,3% през 2021 г. като експертите на компанията очакват по-слаб ръст през 2022 г. заради нарастването на рисковете. През последното тримесечие на 2021 г. имаше разминаване между номинална и реална цена, като ръстът на реалните цени се забавя от 6,2% през третото тримесечие до 4,7% през четвъртото тримесечие. Това е първият път, когато ставаме свидетели на забавяне на темпа на годишен растеж от началото на пандемията, посочват от компанията.

Почти половината от държавите, проследявани от индекса, регистрират годишен ръст на цените над 10% в номинално изражение, включително САЩ и Обединеното кралство. Така стойността на жилищата спрямо началото на 2021 г. се е увеличила съответно с 64,500 долара и 26,800 британски паунда. Кризата в Украйна ще доведе до по-слаб глобален икономически растеж, смекчавайки перспективите за международните цени на жилищата.

От друга страна, това може също да намали броя и скоростта на повишаването на лихвите, които някои централни банки определяха само преди няколко седмици.

Турция е водеща в индекса на цените на жилищата, като там повишението им в номинално изражение е с 59% през 2021 г.

Въпреки това, като се приспадне турската инфлация от 36% в края на 2021 г., Австралия я изпреварва с реален ръст на цените от 17,5%.

Независимо дали проследяват номинални или реални цени, петте държави с най-голямо увеличение на цените на имотите остават същите, техният ред просто се променя, те включват Турция, Нова Зеландия, Чехия, Словакия и Австралия.

Само три пазара отбелязаха спад на цените през 2021 г. – Малайзия, Малта и Мароко. Десетте пазара, които станаха свидетели на най-силното увеличение на цените на жилищата от началото на пандемията, са до голяма степен развити пазари, където правителствата се намесиха в подкрепа на икономиките, а в някои случаи и пазарите на жилища чрез ипотечни ваканции или програми за субсидии.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/