loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Само 1% от клиентите у нас купуват имот без оглед

Живеем в технологичен свят, в който дигитализацията навлиза с пълна сила в почти всички сфери на обществения и икономически живот. Пазарът на имоти не прави изключение.

Особено в условията на пандемия, когато все повече потребители предпочитат да сключват сделките за покупко-продажба на имот, изцяло в онлайн пространството. Тази тенденция се наблюдава в много от големите и развити държави.

 „В България сме все още консервативни по отношение на извършването на сделките онлайн”, каза за Радио Варна председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.
 
Между 95 и 99% от потребителите у нас, които купуват жилищни имоти, предпочитат да направят поне един оглед на живо.

„Това е логично, тъй като в този имот те ще прекарат дълъг период от живота си”, коментира Ганев.
 
Онлайн-сделките с имоти обаче не са нещо ново за България. „Такъв вид сделки се случваха най-много по времето на инвазията на английските граждани в периода между 2005 и 2009 година”, поясни Добромир Ганев.

Пандемията беше катализатор за много от фирмите на имотния пазар за да се развият технологично. Все по-разпространени стават виртуални и видео-огледи и отдалечено подписване чрез квалифициран електронен подпис.
 
За да е всичко изрядно обаче, е необходима регулация на имотния пазар, според Добромир Ганев. Такава в България все още няма, въпреки многократните опити на сдружението „Недвижими имоти” да бъде прокарана.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/