loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Ще има ли покачване на лихвите по кредити

Лихвите по кредитите ще се запазят ниски тази година, макар и някои банки да задържат нивата им на настоящите, а други да предложат по-добри условия на клиентите си заради конкуренцията на пазара, прогнозира пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.


По думите му покачването на лихвите е неизбежно, но то не се очаква тази година в България. Въпреки това клиентите трябва внимателно да обмислят параметрите на заемите си, съветва Тошев, според когото повечето домакинства подхождат разумно по отношение на съотношението на месечните си доходи към общата задлъжнялост. 

Краят на мораториума 

В края на декември изтече срокът на разсрочване на всички заеми, разрешено заради ковид-кризата. Според Тихомир Тошев още миналата година повечето домакинства са успели да се върнат към погасяването на редовните си месечни вноски, а периодът на разсрочване е добавил около 15 лева към тях, което е напълно поносима сума.

За част от бизнесите обаче обслужването на кредитите все още е проблем, защото най-засегнатите от ковид-шока може да се върнат към предкризисните си нива след година или две.

„Ако един човек не е доволен от заплащането си, при настоящото търсене на кадри, сравнително лесно би намерил нова работа с по-добра заплата. За собственик на компания това е невъзможно, защото той трябва да запази бизнеса си“, коментира Тошев.

Инфлацията и спестяванията  

Депозитите ще продължават да се трупат в банките, макар и с по-ниски темпове, прогнозира консултантът. По думите му все повече клиенти търсят алтернативи в спестовни и инвестиционни продукти като взаимните фондове и застраховките със спестовен или инвестиционен компонент, в опит да предотвратят стопяване на спестяванията си заради високата инфлация. Тя ще остане такава през цялата година, а депозитите предлагат практически нулева лихва, а при по-големите суми – дори загуба на средства. Винаги ще останат много консервативни хора, които не биха заменили депозита с по-високорисков продукт, коментира консултантът.

Застраховка „Живот“ и спестяване  

Няколко банки предлагат към кредита да се сключи застраховка „Живот“ с инвестиционен компонент, но повечето играчи на пазара изискват единствено застраховката, без да допълват със спестовния или инвестиционен елемент.


„Клиентите не трябва да бъркат двата продукта, защото обикновено застраховката „Живот“, която върви с ипотечния кредит единствено покрива здравни рискове и смърт. Няколко са банките, които предлагат комбинация с инвестиционен продукт“, допълни Тошев. Комбинираните продукти доминират при застрахователните компании, докато банките предлагат взаимните фондове като алтернативни варианти за спестяване.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/