loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Ще вдигнат ли банките лихвите по ипотечни кредити

Ръст на отпуснатите от банките кредити за жилища. Най-голямо покачване има при финансирането на имоти между 250 000 и 500 000 лева, това показват данните на БНБ.

Има ли опасност рекордно ниските нива на лихвите по кредитите да се вдигнат и да се окаже, че трябва да внасяме много по-високи вноски?

В доклада на БНБ се споменава, че за имотите във високия ценови диапазон финансирането е скочило с 40%. По-голямата част от тях са отпуснати на физически лица. Най-много финансиране е имало на имоти от 100 до 250 000 лева - там кредитите са скочили с 24%.

Борис Димитров, собственик на консултантска компания, заяви пред NOVA, че в началото на здравната криза търсенето на имоти и спряло, но недълго след това се е възстановило, вече от година и половина търсенето изпревалва доста чувствително предлагането, което подлага на натиск цените на недвижимите имоти.

Средно покачването на цените на имотите за миналата година е 15-17% за София. 

Според него увеличеното търсене няма как пряко да повлияе на лихвите, по-скоро, ако лихвите се вдигнат нагоре, което е възможно, то да е към края на годината.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/