loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Ще затегнат ли банките кранчето за пари

Очаква се банките от еврозоната да затегнат допълнително техните кредитни стандарти през второто тримесечие на 2021 г., тъй като предизвиканата от пандемия рецесия в рамките на единния блок се удължава и сега заплашва да наруши предстоящия летен туристически сезон.

Това показват резултати от последното тримесечно проучване на Европейската централна банка за стандартите при отпускане на банкови заеми в региона на единната валута, информира БНР..

Сериозно засегнат от повече от година на локдауни, голяма част от сектора на услугите в Европа оцелява чрез отпусканите спешни средства и ЕЦБ се опасява, че банките ще затегнат кранчето за пари, принуждавайки фирмите да излязат от бизнеса, оставяйки под натиск европейската икономика.

Кредитните стандарти или критериите за одобрение на заеми вече бяха затегнати за фирмите през първото тримесечие на годината, като банките кредитори виждат по-нататъшно втвърдяване, съчетано с възможно нарастване ри търсенето на кредити.

Кредитните стандарти по отношение на отпусканите фирмени заеми се затегнаха в Германия, Испания и Италия, докато във Франция останаха непроменени, посочва ЕЦБ.

 "Това отразява несигурността на банките относно тежестта на икономическото въздействие на третата пандемична вълна и по отношение на напредъка във ваксинационната кампания", заяви ЕЦБ при представяне на тримесечното си банково проучване.

Последното проучване отчита и намаляване на търсенето на заеми, тъй като фирмите отлагат техните инвестиции, докато много от тях живеят или от ликвидните буфери, или от пряка държавна подкрепа за ликвидност.

И все пак търсенето на бизнес заеми може да се възстанови през второто тримесечие, особено сред малките и средните фирми, тъй като по-строгите мерки за ограничаване увеличават нуждите от средства.

По отношение на жилищните заеми, кредитните стандарти леко намалиха през първото тримесечие, но банките очакват тази тенденция да се обърне през второто тримесечие, когато нетното търсене на ипотечни кредити започне да нараства, показва последното тримесечно проучване на ЕЦБ.

ЕЦБ обеща свръхниски разходи по заемите за идните години и засили покупките си на активи през  миналия месец, като всичко това се прави с надеждата, че по-ниските разходи за заеми на едро ще стигнат до бизнеса и потребителите.

Резултатите от последното проучване идват само два дни преди редовното заседание на ЕЦБ през април (на 22-ри април), на което се очаква банката само да потвърди своята изключително разхлабена парична и лихвена политика, като не е изключено централната банка да изрази известна загриженост относно поскъпването на еврото и нарастващата доходност на еврооблигациите.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/