loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Собственици на имоти плащат данъци без да ги ползват

Специалистите на общинското предприятие "Софияплан" са идентифицирали 5000 частни имота, които попадат в столични паркове, градини или бъдещи зелени зони.

Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства, коментира пред Радио София Любо Георгиев, директор на "Софияплан".

"Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни.", обясни той.

 
Георгиев допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут).

Собствениците не могат да строят, да го дават под наем, но плащат данък. Би трябвало поне да са задължени към общината, защото те де факто не използват имотите си за частни нужди.
 
София има нужда от тези зелени площи. Градът е особено жив в зеленината си. Това е част от градската култура и качествения живот, допълни Любо Георгиев.

За да се отчужди част въпросните частни имоти - по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет.

Специалистите все още търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете, защото чрез заплащане с публични средства е почти невъзможно.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/