loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Устойчивата архитектура ще бъде водеща в сектора през следващите години

Темата за устойчивата архитектура ще бъде водеща в сектора през следващите години в глобален план. Отговорност е да се създава не само красива архитектура, но е важно тя да е и ефективна и функционална, затова и ще се използват все повече екологични строителни материали, коментира в предаването "ИмоТиТе" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria арх. Лъчезар Николов.

По думите му в определени европейски държави вече има закони, които регламентират използването на строителни материали с ниско влияние върху околната среда, т.е. с нисък въглероден отпечатък.

"В България липсват разпоредби, които задължават новите сгради да отговарят на определени критерии, поради което устойчивата архитектура навлиза по-бавно у нас“, коментира архитектът.

Като пример за проект с елементи на устойчива архитектура той даде подземна къща, изградена на българското Черноморие. В къщата са използвани материали, близки до средата. Зеленият покрив е важна част от проекта – той има за цел не само да впише обекта в околния пейзаж и да интегрира архитектурата с ландшафта, но също и да предпазва къщата от прегряване през лятото и да намали шума от близката улица.

„Използвали сме и специални топлоизолации и хидроизолации предвид факта, че къщата е изцяло под нивото на терена, обясни архитект Николов, който е живял и проектирал в Норвегия. – Работата ми в скандинавската държава повлия за избора на зелен покрив. Това решение се използва често в Норвегия, което напълно вписва техните къщи в пейзажа.“

Той напомни, че норвежците живеят опростено и търсят връзката с природата. „Използват естествени материали като дървото, които са в синхрон със средата. Обръща се и сериозно внимание на градската среда – акценти са зелените пространства, големите пешеходни зони и подземното паркиране“, каза Лъчезар Николов.

"Жилищният имот не се вижда отникъде, само от морския бряг. Не беше лесно да убедим собственика да вкопаем къщата в земята, най-вече заради големите разходи за изкопни дейности и укрепване на терена. Много по-лесно беше да се изгради един обем на няколко етажа над земята, но в крайна сметка решихме да заложим на деликатна архитектура, в пълна хармония с природата“, посочи Лъчезар Николов , който заедно с архитект Нели Стефанова е автор на проекта, получил специална награда от международното жури на конкурса „Български архитектурни награди 2021“, организиран от Камарата на архитектите в България.

Къщата е изцяло под нивото на терена, което дава възможност на пешеходците, минаващи по близката улица, да се любуват на морския пейзаж.

 

Източник: https://www.investor.bg/