loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Увеличение на лихвите ще забави икономиката

Въпреки значителното покачване на инфлацията в еврозоната, едно прекалено бързо увеличение на лихвите крие опасности и би забавило икономиката, предупреди пред радио "Франс ентер" (France Inter) президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от ДПА.

По думите й, ако ЕЦБ увеличи лихвите си сега, ефектът върху финансовите вериги ще се прояви чак след шест до девет месеца. Това обаче ще забави икономическия растеж, допълни Лагард.

Ръководителката на ЕЦБ отново изрази оценката на централната банка, че инфлацията ще се стабилизира и постепенно ще се понижи в хода на 2022 година.

Европейският регулатор определи в последната си прогноза, че инфлацията в еврозоната ще бъде 3,2 на сто през тази година. ЕЦБ има за цел показателят да бъде сведен до 2 процента, но е готова да приеме по-високи или по-ниски нива, поне временно. Критиците на институцията я обвиняват, че подхранва инфлацията със своята свръхгъвкава парична политика.

След 2022 година спадът на инфлацията се очаква да продължи и през 2023 и 2024 година, отбеляза Лагард, цитирана от Ройтерс.

По въпроса за заплатите ЕЦБ е съгласна те да се увеличават, но не в безумни пропорции, за да се избегне инфлационна спирала, а за да се поддържа известно равнище на покупателна способност, допълни Лагард.

 

Източник: https://www.pariteni.bg/