loader
Кредити с ипотека - олекотена и сигурна процедура!
Image

Завърналите се от чужбина българи раздвижиха имотния пазар

Сериозен ръст на обема от сделки на имотния пазар у нас показват данните за първото тримесечие на 2021 година. Общо за цялата страна увеличението е със 17%. Във Варна ръстът е 1%.

Според председателя на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, една от основните причини за тази положителна тенденция е големият брой на завърнали се от чужбина българи.

"Около 37 хиляди наши сънародници са се завърнали от чужбина и са се регистрирали с постоянен адрес в България. Те се връщат у нас с идеята да си купят имот и да живеят и работят тук. Около 25% са българите, завърнали се от Турция", коментира Добромир Ганев.

Ганев допълни, че има още няколко причини за добрите показатели на имотния пазар у нас за първите три месеца на тази година. Сред тях са изгодните оферти на банките и ниските лихви на жилищните кредити, както и несигурната политическа обстановка.

Положителни тендценции се забелязват при търговските площи след отпадането на строгите противоепидемични мерки. Той очаква раздвижване и на пазара на наемите, особено след връщането на студентите към присъственото обучение.

Данните за жилищното строителство показват, че Варна и Бургас изостават от другите големи градове по отношение на започнато ново строителство, но бележат ръст при издадените разрешения за строеж.

Добромир Ганев коментира и тенденцията за по-малка чиста жилищна площ при новото строителство. Например, купуваш апартамент 70 квадратни метра, от които обаче чистата жилищна площ е 60, а останалите 10 квадратни метра са общи части.

Според експерта това разминаване се дължи на различните наредби за площообразуване, но беше категоричен, че купувачите не са ощетени.

 

                                          Източник: https://nsni.bg/